ACNE: WIST JE DAT?

22 november 2023 door Joyce

Wat is acne?

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen wereldwijd. Er zijn verschillende vormen van acne, waarvan acne vulgaris de bekendste is. Wist je dat tussen de leeftijd van 12 en 24 jaar ongeveer 85% van de pubers en jongvolwassenen een vorm van acne krijgt? Super veel dus! Maar ook op latere leeftijd kan men last houden van een acne/onzuivere huid. Buiten dat het een goedaardige aandoening is van de huid, kan het zeker pijnklachten geven en invloed hebben op de emotionele/psychosociale tak van iemand. Het komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. voornamelijk op het gezicht, maar het kan ook op rug, nek, schouders en borst voorkomen. 

 

Hoe ontstaat acne?

Het ontstaat door een ontsteking in het talgklierfollikel. Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. Er is een toename van talgproductie in de huid, dode huidcellen hopen zich op en de afvoer van talgklieren raken belemmerd. Hierbij kan een bacterie die erbij komt voor ontstekingen zorgen. hormonale veranderingen spelen hierbij een grote rol, maar ook invloeden van buitenaf, bepaalde medicijnen en de genetische aanleg kunnen acne uitlokken. 

 

Behandelingsmogelijkheden

Bij Top Huidzorg Drunen geven we advies op maat. Zo kunnen we een manuele dieptereiniging uitvoeren, waarbij we simpelweg de onzuiverheden uitknijpen. Ook kunnen peelings ingezet worden. Dit zorgt voor het verwijderen van de bovenste huidlaag, het overtollige talg en het verminderen van de puistjes. Verder geven we advies en product uitleg op maat. Plan een intake in en laat een passend behandelplan voor jou opgesteld worden!

 

Adviezen en fabels 

Er gaat veel verschillende informatie rond omtrent acne. We lichten de meest genoemde even kort toe. Een fabel is dat acne met een allergie te maken heeft en dat het besmettelijk kan zijn. Dit is niet waar! Ook is het niet zo dat iemand met acne zich minder goed reinigt of schoonmaakt. Ook is er weinig bewijs over de relatie met fastfood en acne. Het ontstaat niet door overmatig zweten maar dit kan wel voor meer informatie zorgen. Je kunt geen vitamine slikken om acne tegen te gaan.

 

Adviezen die we geven is om je huid dagelijks te reinigen, niet langdurig de zon in te gaan en puistjes niet zelf uit te knijpen. Ook de algemene gezondheidsadviezen hebben een positief effect op acne, zoals niet roken, matige met alcohol drinken, goed slapen, verminderen van stress en het hebben van een gevarieerd voedingspatroon.

Voor meer informatie kun je altijd contact met ons nemen

neem contact met ons op