De zon, zonkracht, en UV-straling, hoe zat het ook al weer?

21 juni 2024 door Shelley

De zon, zonkracht, en UV-straling, hoe zat het ook al weer?

Zonlicht bevat UV-straling. Een beetje UV-straling is goed voor onze gezondheid, we maken daardoor vitamine D aan.  Vitamine D is belangrijk bij het voorkomen van een aantal soorten kanker. Te veel UV-straling is echter schadelijk voor de huid, het kan de huid verbranden en het is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. 

De zon is niet altijd even krachtig maar varieert gedurende de dag en het jaar. Over het algemeen is de zonkracht het hoogst in de zomer en in de middag.  Het is niet zo dat de zon op warme dagen krachtiger is dan op koele dagen. Wij raden daarom aan om je huid elke dag te beschermen met een product met een ‘Sun Protection Factor (SPF)’. Een product met SPF beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling en kan huidkanker voorkomen. Daarnaast is het de beste anti-rimpelcrème die er bestaat omdat UV-straling zorgt voor huidveroudering.

Tips:

  • Gebruik zonnebrandcrème

Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 en herhaal dit als je buiten bent in de lente en de zomer elke 2 uur.

  • Bedek de huid

Draag zoveel mogelijk bedekkende kleding zoals lange mouwen en een lange broek om de huid te beschermen. Vergeet de huid op je hoofd niet, vooral bij dun of kalend haar is het verstandig om een hoed te dragen. Denk hierbij ook aan een scheiding in het haar, en bescherm en bedek ook deze huid zoveel mogelijk. Het dragen van een zonnebril kan de ogen en de huid rondom de ogen beschermen. 

  • Zoek beschutting

Vermijd zo veel mogelijk directe zon in de piekuren. Zoek buiten de schaduw op of plan een binnenactiviteit. De perfecte tijd voor huishoudelijke klusjes, een heerlijke lunch of natuurlijk een siësta. 

  • Wees bewust van reflecties

Water, zand en sneeuw kunnen UV-straling weerkaatsen en je blootstelling vergroten, wees je daarvan bewust en pas je bescherming hierop aan.

  • Let op de zonkracht

Check dagelijks de UV-index in de weer-app. Zo kun je een inschatting maken van hoe krachtig de zon op dat moment is en of je extra bescherming nodig hebt.

Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen kun je heerlijk genieten van de zon, terwijl je jouw huid gezond houdt. Vragen over hoe je jouw huid gezond kunt houden? Neem dan contact op met Top Huidzorg Drunen!

Wij wensen jullie een fantastische zomer!

 

 

Neem direct contact met ons op