Spider Naevus

5 maart 2024 door Anouk
Spider Naevus voor behandeling

Spider Naevus voor behandeling

Spider Naevus direct na de behandeling

Spider Naevus direct na de behandeling

Wat is een Spider Naevus precies?

Een spider naevus, ook wel spider naevi of spinnenkop genoemd, is een roodachtig vlekje met een stervormig patroon. Het zijn verwijde bloedvaatjes van de kleinste vaatjes van de huid. Als je er op drukt zal dit even kort verdwijnen, maar zodra je loslaat vullen de vaatjes zich weer en is het weer zichtbaar. Ze zijn voornamelijk te vinden in het gezicht, maar ook op andere delen van het lichaam kunnen ze aanwezig zijn. 

 

Hoe ontstaat het?

Het ontstaat vaak plotseling. Het wordt vaker gezien bij kinderen, tijdens de zwangerschap en hormonale factoren hebben een rol, zoals het gebruik van de pil. Op oudere leeftijd ontstaan ze vaak in het gezicht rondom de neus. Typerend aan een spider naevus is dat je ze even kort kan wegdrukken en bij loslaten ze zich weer vullen vanuit het centrum.

 

Behandeling

Een spider naevus is volledig ongevaarlijk, maar kan wel cosmetisch storend zijn. Er bestaan geen extra behandelingen om het te voorkomen. Bij sommige verdwijnen ze na verloop van tijd, bij andere niet. Deze zouden dan behandeld kunnen worden. Bij Top Huidzorg Drunen maken we gebruik van coagulatietherapie. Door het centrum van het plekje te coaguleren, ofwel dicht te branden, verdwijnt na verloop van tijd de gehele plek. Met een naaldje waarin stroom doorgeleid stippen we licht het plekje aan, hierbij gaan we niet door de huid en laten we dus geen blijvende littekens achter. Het vaatje verkleurt grijsachtig of springt direct weg. Zo weten we dat het vaatje is geraakt. 

 

Adviezen

Na de behandeling is het advies om niet te intensief te sporten, naar de sauna te gaan of lang in bad te gaan voor 24 uur. De vaatjes krijgen anders de kans om zich te gaan herstellen en is het resultaat minder mooi. Ook goede zonbescherming met een zonnebrand is aan te raden. Na 4 weken is het resultaat zichtbaar en kan de behandeling indien nodig herhaald worden

Maak direct een afspraak