Weer terug na zwangerschapsverlof
Nu ik weer aan het werk ben na mijn zwangerschaps- en bevallingsverlof leek het mij het perfecte moment voor een nieuwe blog! En natuurlijk gaat deze blog over zwangerschap en dan wel over huidveranderingen in de zwangerschap. Natuurlijk geef ik jullie ook adviezen over hoe je hiermee om kunt gaan en wat wij bij Top Huidzorg Drunen voor je kunnen betekenen.
Veel voorkomende huidklachten tijdens zwangerschap
Tijdens de zwangerschap ondergaat het vrouwelijk lichaam tal van veranderingen, waaronder huidveranderingen. Huidveranderingen in de zwangerschap treden op door hormonale veranderingen, een verzwakt immuunsysteem of door rek op de huid. Een aantal veelvoorkomende huidveranderingen tijdens de zwangerschap zijn acne, pigmentveranderingen, striae en verrucae.
Acne: veel zwangere vrouwen ervaren een toename van acne door hormonale schommelingen. In de praktijk merk ik dat patiënten die al acne klachten hadden, vaak veel meer last van de acne hebben tijdens de zwangerschap. Ook zie ik patiënten die pas acne klachten ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Over het algemeen normaliseren deze klachten zich na de zwangerschap weer. Het is belangrijk om acne tijdens de zwangerschap te behandelen om (blijvende) schade aan de huid te voorkomen. Ook is het raadzaam om samen met een huidtherapeut te kijken naar welke producten je gebruikt om de acne te verminderen, niet alle producten voor acne mogen namelijk gebruikt worden tijdens zwangerschap (en borstvoeding). Denk hierbij aan vitamine A-zuur, salicylzuur en verschillende zuren in chemische peelings.
Pigment: onder invloed van hormonen is de aanmaak van pigment in de huid tijdens zwangerschap (maar ook bij andere hormoonschommelingen) ontregeld. Er kunnen hyperpigmentaties optreden (donkere verkleuringen van de huid), ook wel melasma of zwangerschapsmasker genoemd. Hierbij geldt: voorkomen is beter dan genezen! Een goede zonbescherming met een hoge SPF is tijdens en na de zwangerschap dan ook een must om pigmentproblemen te voorkomen. Zijn er tijdens de zwangerschap toch pigmentproblemen ontstaan? Wij kunnen pigmentproblemen in de praktijk behandelen door middel van chemische peelings.
Striae: deze strepen op de huid komen vaak voor door de snelle omvangstoename en het uitrekken van de huid als gevolg van de zwangerschap. Er zijn verschillende crèmes en smeersels op de markt die beweren striae tegen te gaan, maar de werking ervan is niet wetenschappelijk bewezen. Wel kan het prettig zijn om de huid in te smeren om deze soepel te houden en hiervoor geldt: baat het niet, dan schaadt het niet.
Verrucae (wratachtigen): door zowel hormonale veranderingen als een verzwakt immuunsysteem tijdens de zwangerschap kunnen wratten en wratachtigen ontstaan. Deze wratachtigen kunnen na de zwangerschap weer geheel of gedeeltelijk verdwijnen. Je kunt daarom het beste wachten tot na je zwangerschap met het maken van een afspraak om deze verrucae door ons te laten verwijderen.
Mijn ervaring
Het is belangrijk om je te realiseren dat elke zwangerschap en elk lichaam anders is. Ik heb zelf tijdens de zwangerschappen geen last gehad van acne, pigment of striae, maar ik kreeg wel verschillende bultjes en verrucae. Ook werden bultjes en vlekjes die ik voor de zwangerschap al had, donkerder van kleur. Bij mij waren deze plekken tijdelijk en verdwenen vanzelf weer na de zwangerschap.
Heb jij ook last van een van deze klachten tijdens of na de zwangerschap? Of zijn er andere huidklachten die je hebt ervaren tijdens de zwangerschap? Bij vragen hierover kun je altijd contact met ons opnemen.